Troć francuska filet ze skórą
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Troć francuska świeża filet ze skóra.
Produkt sprowadzany bezpośrednio z zachodnich giełd rybackich.
Bardzo dobra ryba na skrzyżowaniu łososia z pstrągiem.
Co odróżnia naszą platformę od innych? W momencie składania przez was zamówienia ryba prawdopodobnie jeszcze błogo pływa w wodzie i nie że chcecie ją zjeść...:)
Przywozimy ryby pod zamówienie!
Filet z troci francuskiej w ziołowym maśle cytrynowym z pieczonymi warzywami
Składniki:
- 2 filety z troci francuskiej (po ok. 200-250 g każdy)
- 4 łyżki masła (w temperaturze pokojowej)
- 1 cytryna (skórka starta i sok)
- 2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
- 2 łyżki świeżych ziół (koperek, natka pietruszki, tymianek)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska i świeżo mielony pieprz
- opcjonalnie: garść kaparów (dla dodatkowej głębi smaku)
Dodatki:
- 300 g młodych ziemniaków, pokrojonych na połówki
- 1 marchewka, pokrojona w cienkie paski
- 1 cukinia, pokrojona w plasterki
- 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
Przygotowanie:
Przygotowanie masła ziołowo-cytrynowego:
- W miseczce wymieszaj masło, drobno posiekany czosnek, startą skórkę z cytryny oraz świeże zioła (np. koperek i natka pietruszki). Dodaj szczyptę soli i pieprzu do smaku. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przygotowanie warzyw:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C (grzanie góra-dół).
- Ziemniaki, marchewkę, cukinię i czerwoną cebulę wrzuć do miski, skrop oliwą z oliwek, posól i popieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Przełóż warzywa na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez około 25-30 minut, aż będą miękkie i delikatnie przyrumienione.
Przygotowanie fileta z troci:
- Filety z troci opłucz pod zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie delikatnie natrzyj je solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na średnim ogniu.
- Umieść filety skórą do dołu i smaż przez 3-4 minuty, aż skórka stanie się chrupiąca. Obróć filety i smaż kolejne 2 minuty z drugiej strony, aż ryba stanie się soczysta, ale nie przesmażona (mięso powinno być lekko różowe w środku).
Finalizacja:
- Po smażeniu, zdejmij filety z patelni i przełóż je na talerz. Na każdy filet nałóż porcję przygotowanego wcześniej masła ziołowo-cytrynowego, które pod wpływem ciepła się rozpuści, nadając rybie intensywny, aromatyczny smak.
- Skrop filety sokiem z cytryny dla świeżości.
Podanie:
- Serwuj filety z troci francuskiej razem z pieczonymi warzywami. Dla dodatkowego smaku możesz posypać danie kaparami.
- Świetnym dodatkiem będzie także lekka sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych skropiona oliwą i octem balsamicznym.
Smacznego!