Od początku historia firmy Ortiz związana jest z tradycyjnym rybołówstwem i szacunkiem do morza.
Droga, która zaprowadziła ich od małej firmy przetwórczej na wybrzeżu baskijskim do tego, czym są dzisiaj, prowadzi przez pięć pokoleń rodziny Ortiz, która w 1891 roku zaczęła opracowywać i przetwarzać białego tuńczyka w Ondarroa, Vizcaya.
Historia Conservas Ortiz zaczyna się w XIX wieku. Po śmierci Łazarza Nafarrate w 1850 roku jego córka Higinia Nafarrate wyszła za mąż za Antonio Lopeza de Aréchaga i razem mieli córkę Petrę Lopez de Aréchaga Nafarrate.
Wiele lat później, w 1891 roku, założyciel Conservas Ortiz, Bernardo Ortiz de Zárate, wyjechał z Ondarroa do Álavy z zamiarem założenia nowej firmy. Ożenił się z Petrą López de Aréchaga Nafarrate i mieli syna José.
Bernardo nauczył się zawodu od swojego szwagra i rozpoczął karierę w przemyśle konserwowym.
Jego zadaniem było kupowanie anchois i tuńczyka z północnego wybrzeża od przybrzeżnych rybaków w portach, a używając marynaty i drewnianych beczek do konserwacji ryb, był w stanie sprzedać je następnego dnia w północnej części regionu Kastylii.
Wynalazł i wdrożył system mobilnych fabryk, które pracowały wyłącznie na wybrzeżu w celu maksymalizacji wydajności firmy.
Tak to wszystko się zaczeło...