Limanda (sola) filet
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Limanda (sola) filet bez skóry
Limanda to relatywnie tania ale pyszna ryba! Świeży filet bez skóry.
Przychodzi w lodzie.
Co odróżnia naszą platformę od innych? W momencie składania przez was zamówienia ryba prawdopodobnie jeszcze błogo pływa w wodzie i nie że chcecie ją zjeść...:)
Przywozimy ryby pod zamówienie!
Sole Meunière (Filet z soli w maśle cytrynowym)
Składniki:
- 4 filety z soli (ok. 100 g każdy)
- ½ szklanki mąki pszennej (do obtoczenia ryby)
- 6 łyżek masła (podzielone na porcje)
- ½ szklanki soku z cytryny (świeżo wyciśniętego)
- 2 łyżki świeżo posiekanej pietruszki
- sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
- Przygotowanie fileta: Delikatnie opłucz filety z soli i osusz je papierowym ręcznikiem. Posól i popieprz z obu stron.
- Obtoczenie w mące: Na talerzu rozłóż mąkę i obtocz w niej każdy filet, strzepując nadmiar.
- Smażenie: Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Smaż filety przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i delikatnie chrupiące. Przełóż na talerz i trzymaj w cieple.
- Sos maślano-cytrynowy: Na tej samej patelni rozpuść resztę masła, aż zacznie brązowieć (powstanie tzw. beurre noisette). Dodaj sok z cytryny i posiekaną pietruszkę, mieszaj przez kilka sekund.
- Serwowanie: Polej filety gorącym sosem maślano-cytrynowym i podawaj natychmiast z plasterkami cytryny i świeżą pietruszką do dekoracji.