Zamów i opłać zamówienie do poniedziałku (00.XX) do godziny 9:00, a świeżą rybę otrzymasz w piątek (00.XX) Pozostało 0 dni 0 godz. 0 min. 00 sek.

Homar gotowany i mrożony 400/450g

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: Dostawa w piątek zgodnie z licznikiem u góry!
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 149,00 zł

Cena regularna:

149.00
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Homar gotowany i mrożony 400/450g

Homar gotowy do do spożycia. Doskonała jakość. 

Waga 400/450g sztuka 

Cena dotyczy jednej sztuki.


Ciekawostka. Dlaczego homara gotujemy żywcem?

Homary i inne skorupiaki mają szkodliwe bakterie naturalnie obecne w ich miąższu. Gdy homar jest martwy, bakterie te mogą szybko się rozmnażać i uwalniać toksyny, których nie można zniszczyć podczas gotowania. W ten sposób minimalizujesz ryzyko zatrucia pokarmowego, gotując homara żywcem.

Produkt jest głęboko mrożone -18 stopni w momencie wysyłki. Po dostawie należy je traktować jako produkt rozmrożony i nie zamrażać ponownie. 

Przepis na gotowanego homara z masłem czosnkowym

Składniki:

  • 2 świeże homary (ok. 500g każdy)
  • 200 g masła
  • 3 ząbki czosnku (drobno posiekane)
  • Sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka świeżego koperku lub pietruszki (posiekane)
  • Sól morska
  • Pieprz do smaku
  • 1 cytryna (pokrojona w ćwiartki do podania)
  • Opcjonalnie: chrupiąca bagietka do maczania w maśle

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie homara:

    • Upewnij się, że homary są świeże. Jeśli używasz żywych homarów, gotuj je tego samego dnia. Używaj dużego garnka z wrzącą wodą z dodatkiem soli morskiej (około 1 łyżka soli na litr wody).
    • Przynieś wodę do wrzenia, a następnie ostrożnie zanurz homary, głową w dół. Gotuj przez około 8–12 minut, w zależności od wielkości homara (mniejsze potrzebują mniej czasu, większe nieco dłużej). Skorupy powinny być jaskrawo czerwone, a mięso nieprzezroczyste.
  2. Przygotowanie masła czosnkowego:

    • W międzyczasie, w rondelku rozpuść masło na średnim ogniu. Dodaj drobno posiekany czosnek i podsmaż przez około 1–2 minuty, aż czosnek będzie pachnący, ale nie zrumieniony.
    • Dodaj sok z cytryny, sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki lub koperek. Podgrzewaj przez chwilę, aby smaki się połączyły. Następnie zdejmij z ognia.
  3. Serwowanie homara:

    • Po ugotowaniu wyjmij homary z wody i pozwól im chwilę ostygnąć. Użyj nożyc kuchennych lub specjalnego narzędzia do przecięcia skorupy homara (szczególnie ogona i kleszczy), aby łatwiej było dotrzeć do mięsa.
    • Podziel homary na pół wzdłuż (możesz poprosić o to w sklepie rybnym lub samodzielnie przeciąć ostrym nożem), aby łatwiej było podać.
  4. Podanie:

    • Homary podawaj na dużym talerzu, skropione odrobiną masła czosnkowego, z resztą masła w małej miseczce do maczania. Udekoruj danie świeżymi ziołami i podaj z ćwiartkami cytryny oraz opcjonalnie chrupiącą bagietką.

Smacznego!

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
To Ci się może spodobać
Krab brązowy żywy 1 kg
Krab brązowy żywy 1 kg

169,00 zł

szt.
Przegrzebki mrożone
Przegrzebki mrożone

239,00 zł

szt.
Sałatka z małymi ośmiorniczkami
Sałatka z małymi ośmiorniczkami

37,00 zł

szt.
Przegrzebki świeże
Przegrzebki świeże

199,00 zł

szt.
Tuńczyk stek 200g mrożony
Tuńczyk stek 200g mrożony

29,99 zł

szt.
Łosoś norweski
Łosoś norweski

63,90 zł

szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl