Homar gotowany i mrożony 400/450g
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Homar gotowany i mrożony 400/450g
Homar gotowy do do spożycia. Doskonała jakość.
Waga 400/450g sztuka
Cena dotyczy jednej sztuki.
Ciekawostka. Dlaczego homara gotujemy żywcem?
Homary i inne skorupiaki mają szkodliwe bakterie naturalnie obecne w ich miąższu. Gdy homar jest martwy, bakterie te mogą szybko się rozmnażać i uwalniać toksyny, których nie można zniszczyć podczas gotowania. W ten sposób minimalizujesz ryzyko zatrucia pokarmowego, gotując homara żywcem.
Produkt jest głęboko mrożone -18 stopni w momencie wysyłki. Po dostawie należy je traktować jako produkt rozmrożony i nie zamrażać ponownie.
Przepis na gotowanego homara z masłem czosnkowym
Składniki:
- 2 świeże homary (ok. 500g każdy)
- 200 g masła
- 3 ząbki czosnku (drobno posiekane)
- Sok z 1 cytryny
- 1 łyżka świeżego koperku lub pietruszki (posiekane)
- Sól morska
- Pieprz do smaku
- 1 cytryna (pokrojona w ćwiartki do podania)
- Opcjonalnie: chrupiąca bagietka do maczania w maśle
Przygotowanie:
-
Przygotowanie homara:
- Upewnij się, że homary są świeże. Jeśli używasz żywych homarów, gotuj je tego samego dnia. Używaj dużego garnka z wrzącą wodą z dodatkiem soli morskiej (około 1 łyżka soli na litr wody).
- Przynieś wodę do wrzenia, a następnie ostrożnie zanurz homary, głową w dół. Gotuj przez około 8–12 minut, w zależności od wielkości homara (mniejsze potrzebują mniej czasu, większe nieco dłużej). Skorupy powinny być jaskrawo czerwone, a mięso nieprzezroczyste.
-
Przygotowanie masła czosnkowego:
- W międzyczasie, w rondelku rozpuść masło na średnim ogniu. Dodaj drobno posiekany czosnek i podsmaż przez około 1–2 minuty, aż czosnek będzie pachnący, ale nie zrumieniony.
- Dodaj sok z cytryny, sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki lub koperek. Podgrzewaj przez chwilę, aby smaki się połączyły. Następnie zdejmij z ognia.
-
Serwowanie homara:
- Po ugotowaniu wyjmij homary z wody i pozwól im chwilę ostygnąć. Użyj nożyc kuchennych lub specjalnego narzędzia do przecięcia skorupy homara (szczególnie ogona i kleszczy), aby łatwiej było dotrzeć do mięsa.
- Podziel homary na pół wzdłuż (możesz poprosić o to w sklepie rybnym lub samodzielnie przeciąć ostrym nożem), aby łatwiej było podać.
-
Podanie:
- Homary podawaj na dużym talerzu, skropione odrobiną masła czosnkowego, z resztą masła w małej miseczce do maczania. Udekoruj danie świeżymi ziołami i podaj z ćwiartkami cytryny oraz opcjonalnie chrupiącą bagietką.