Dorada Royale 350/400g
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Dorada Royale cała
Cena za sztukę/waga w zakresie 300-450g.
Odkryj niezrównany smak i jakość naszej Dorady, starannie wyselekcjonowanej i przygotowanej przez Kapitana Konrada. Każda dorada jest poławiana z poszanowaniem zasad zrównoważonego rybołówstwa, co gwarantuje jej wyjątkową świeżość i delikatny smak. Przygotowana do kulinarnych kreacji, nasza dorada to idealny wybór dla miłośników zdrowych i smacznych dań. Bez względu na to, czy planujesz szybki obiad, czy wykwintną kolację, dorada od Kapitana Konrada doda blasku każdemu posiłkowi.
Nie rozmrażana dlatego można ponownie mrozić.
Co odróżnia naszą platformę od innych? W momencie składania przez was zamówienia ryba prawdopodobnie jeszcze błogo pływa w wodzie i nie że chcecie ją zjeść...:)
Przywozimy ryby pod zamówienie!
Dorada pieczona z cytryną i ziołami
Składniki:
- 2 dorady patroszone (ok. 400-500 g każda)
- 2 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 1 pęczek świeżych ziół (natka pietruszki, rozmaryn, tymianek)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska i świeżo mielony pieprz
- opcjonalnie: garść pomidorków koktajlowych i kilka plasterków czerwonej cebuli
Przygotowanie:
-
Przygotowanie ryby:
- Dorady dokładnie opłucz pod zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
- Naciśnij lekko w poprzek skóry ryby, robiąc delikatne nacięcia nożem z obu stron – dzięki temu przyprawy lepiej wnikną do mięsa, a ryba szybciej się upiecze.
-
Przyprawianie:
- Do środka każdej dorady włóż po 1 ząbku czosnku przekrojonym na pół oraz kilka plasterków cytryny.
- Dodaj gałązkę rozmarynu, tymianku oraz trochę posiekanej natki pietruszki.
- Na zewnątrz rybę skrop oliwą z oliwek, posyp solą i pieprzem, a następnie delikatnie wmasuj przyprawy w skórę i nacięcia.
-
Pieczenie:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C (grzanie góra-dół).
- Umieść dorady na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.
- Możesz dodać pomidorki koktajlowe oraz plasterki czerwonej cebuli dookoła ryb dla dodatkowego smaku.
- Piecz przez około 20-25 minut, aż ryba będzie złocista i dobrze upieczona (skórka powinna być chrupiąca, a mięso białe i łatwo odchodzące od ości).
-
Podanie:
- Po upieczeniu wyjmij dorady z piekarnika i odstaw na chwilę, aby mięso „odpoczęło”.
- Serwuj rybę na ciepło, najlepiej z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw, ziemniaków z wody lub pieczonych, a także kawałkiem cytryny do skropienia.
Smacznego!