Zamów i opłać zamówienie do poniedziałku (00.XX) do godziny 9:00, a świeżą rybę otrzymasz w piątek (00.XX) Pozostało 0 dni 0 godz. 0 min. 00 sek.

 🧊 Paczki zabezpieczone termicznie🥶 Darmowa Dostawa powyżej 250 zł 🆓🚚

Dorsz filet

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: Dostawa w piątek zgodnie z licznikiem u góry!
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 55,90 zł

Cena regularna:

55.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:



ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Dorsz filet 

Delikatne białe mięso. Idealny na fish and chips. Soczysty. Nie był mrożony dlatego można mrozić ponownie. 
Pochodzenie - ocean atlantycki. 

Co odróżnia naszą platformę od innych? W momencie składania przez was zamówienia ryba prawdopodobnie jeszcze błogo pływa w wodzie i nie że chcecie ją zjeść...:) 

Przywozimy ryby pod zamówienie! 

Filet z dorsza smażony z patelni w chrupiącej panierce z masłem cytrynowo-ziołowym

Składniki:

  • 2 filety z dorsza (po ok. 200-250 g każdy)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (lub mąki ryżowej dla lżejszej panierki)
  • 1 jajko (roztrzepane)
  • 1/2 szklanki bułki tartej (lub panko dla super chrupiącej panierki)
  • 2 łyżki świeżych ziół (np. natka pietruszki, koperek)
  • skórka starta z 1 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju do smażenia
  • sól morska i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

1. Przygotowanie ryby:

  1. Filety z dorsza opłucz pod zimną wodą i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Oprósz dorsza solą i świeżo mielonym pieprzem z obu stron.

2. Przygotowanie panierki:

  1. Przygotuj trzy talerze:
    • Na jednym rozłóż mąkę.
    • Na drugim roztrzep jajko.
    • Na trzecim wymieszaj bułkę tartą (lub panko) z posiekanymi świeżymi ziołami i skórką z cytryny.

3. Panierowanie:

  1. Każdy filet z dorsza najpierw obtocz w mące, strzepując nadmiar.
  2. Następnie zanurz filet w jajku, a potem dokładnie obtocz go w mieszance bułki tartej z ziołami i skórką z cytryny, delikatnie dociskając, aby panierka dobrze przylegała.

4. Smażenie:

  1. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju) na średnim ogniu. Dorsz jest delikatny, więc należy smażyć go na umiarkowanej temperaturze, aby nie przesuszyć mięsa.
  2. Smaż filety z dorsza po 3-4 minuty z każdej strony, aż panierka będzie złocista i chrupiąca, a mięso w środku białe i delikatne. Nie smaż zbyt długo, aby nie przesuszyć ryby.

5. Masło cytrynowo-ziołowe:

  1. W małym rondelku rozpuść masło na małym ogniu, dodaj sok z cytryny i pozostałe świeże zioła. Gotuj przez chwilę, aż masło nabierze aromatu ziół i cytryny, ale uważaj, żeby go nie przypalić.

6. Podanie:

  1. Po usmażeniu, przełóż filety z dorsza na talerz i polej je ciepłym masłem cytrynowo-ziołowym.
  2. Podawaj dorsza z pieczonymi ziemniakami, ryżem, sałatką z rukoli lub ulubionymi warzywami. Świetnie sprawdzą się także chrupiące frytki domowej roboty albo puree z kalafiora dla lżejszej wersji.

Smacznego!

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
To Ci się może spodobać
Polędwica z dorsza
Polędwica z dorsza

64,90 zł

szt.
Łosoś dziki z Alaski
Łosoś dziki z Alaski

129,00 zł

szt.
Limanda (sola) filet
Limanda (sola) filet

59,00 zł

szt.
Brosma filet ze skórą
Brosma filet ze skórą

49,00 zł

szt.
Łosoś norweski
Łosoś norweski

59,00 zł

szt.
Dorsz czarny atlantycki filet
Dorsz czarny atlantycki filet

59,00 zł

szt.
Makrela świeża tusza
Makrela świeża tusza

18,90 zł

szt.
Zestaw degustacyjny ryb świeżych
Zestaw degustacyjny ryb świeżych

79,00 zł

szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl