Dorsz filet
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Dorsz filet
Delikatne białe mięso. Idealny na fish and chips. Soczysty. Nie był mrożony dlatego można mrozić ponownie.
Pochodzenie - ocean atlantycki.
Co odróżnia naszą platformę od innych? W momencie składania przez was zamówienia ryba prawdopodobnie jeszcze błogo pływa w wodzie i nie że chcecie ją zjeść...:)
Przywozimy ryby pod zamówienie!
Filet z dorsza smażony z patelni w chrupiącej panierce z masłem cytrynowo-ziołowym
Składniki:
- 2 filety z dorsza (po ok. 200-250 g każdy)
- 1/2 szklanki mąki pszennej (lub mąki ryżowej dla lżejszej panierki)
- 1 jajko (roztrzepane)
- 1/2 szklanki bułki tartej (lub panko dla super chrupiącej panierki)
- 2 łyżki świeżych ziół (np. natka pietruszki, koperek)
- skórka starta z 1 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju do smażenia
- sól morska i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
1. Przygotowanie ryby:
- Filety z dorsza opłucz pod zimną wodą i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.
- Oprósz dorsza solą i świeżo mielonym pieprzem z obu stron.
2. Przygotowanie panierki:
- Przygotuj trzy talerze:
- Na jednym rozłóż mąkę.
- Na drugim roztrzep jajko.
- Na trzecim wymieszaj bułkę tartą (lub panko) z posiekanymi świeżymi ziołami i skórką z cytryny.
3. Panierowanie:
- Każdy filet z dorsza najpierw obtocz w mące, strzepując nadmiar.
- Następnie zanurz filet w jajku, a potem dokładnie obtocz go w mieszance bułki tartej z ziołami i skórką z cytryny, delikatnie dociskając, aby panierka dobrze przylegała.
4. Smażenie:
- Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju) na średnim ogniu. Dorsz jest delikatny, więc należy smażyć go na umiarkowanej temperaturze, aby nie przesuszyć mięsa.
- Smaż filety z dorsza po 3-4 minuty z każdej strony, aż panierka będzie złocista i chrupiąca, a mięso w środku białe i delikatne. Nie smaż zbyt długo, aby nie przesuszyć ryby.
5. Masło cytrynowo-ziołowe:
- W małym rondelku rozpuść masło na małym ogniu, dodaj sok z cytryny i pozostałe świeże zioła. Gotuj przez chwilę, aż masło nabierze aromatu ziół i cytryny, ale uważaj, żeby go nie przypalić.
6. Podanie:
- Po usmażeniu, przełóż filety z dorsza na talerz i polej je ciepłym masłem cytrynowo-ziołowym.
- Podawaj dorsza z pieczonymi ziemniakami, ryżem, sałatką z rukoli lub ulubionymi warzywami. Świetnie sprawdzą się także chrupiące frytki domowej roboty albo puree z kalafiora dla lżejszej wersji.
Smacznego!