Zamów i opłać zamówienie do poniedziałku (00.XX) do godziny 9:00, a zamówinie otrzymasz w piątek (00.XX) Pozostało 0 dni 0 godz. 0 min. 00 sek.

Dorsz filet

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: Zgodnie z licznikiem u góry strony
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 55,90 zł

Cena regularna:

55.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:



ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Dorsz filet 

Delikatne białe mięso. Idealny na fish and chips. Soczysty. Nie był mrożony dlatego można mrozić ponownie. 
Pochodzenie - ocean atlantycki. 

Co odróżnia naszą platformę od innych? W momencie składania przez was zamówienia ryba prawdopodobnie jeszcze błogo pływa w wodzie i nie że chcecie ją zjeść...:) 

Przywozimy ryby pod zamówienie! 

Filet z dorsza smażony z patelni w chrupiącej panierce z masłem cytrynowo-ziołowym

Składniki:

  • 2 filety z dorsza (po ok. 200-250 g każdy)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (lub mąki ryżowej dla lżejszej panierki)
  • 1 jajko (roztrzepane)
  • 1/2 szklanki bułki tartej (lub panko dla super chrupiącej panierki)
  • 2 łyżki świeżych ziół (np. natka pietruszki, koperek)
  • skórka starta z 1 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju do smażenia
  • sól morska i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

1. Przygotowanie ryby:

  1. Filety z dorsza opłucz pod zimną wodą i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Oprósz dorsza solą i świeżo mielonym pieprzem z obu stron.

2. Przygotowanie panierki:

  1. Przygotuj trzy talerze:
    • Na jednym rozłóż mąkę.
    • Na drugim roztrzep jajko.
    • Na trzecim wymieszaj bułkę tartą (lub panko) z posiekanymi świeżymi ziołami i skórką z cytryny.

3. Panierowanie:

  1. Każdy filet z dorsza najpierw obtocz w mące, strzepując nadmiar.
  2. Następnie zanurz filet w jajku, a potem dokładnie obtocz go w mieszance bułki tartej z ziołami i skórką z cytryny, delikatnie dociskając, aby panierka dobrze przylegała.

4. Smażenie:

  1. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju) na średnim ogniu. Dorsz jest delikatny, więc należy smażyć go na umiarkowanej temperaturze, aby nie przesuszyć mięsa.
  2. Smaż filety z dorsza po 3-4 minuty z każdej strony, aż panierka będzie złocista i chrupiąca, a mięso w środku białe i delikatne. Nie smaż zbyt długo, aby nie przesuszyć ryby.

5. Masło cytrynowo-ziołowe:

  1. W małym rondelku rozpuść masło na małym ogniu, dodaj sok z cytryny i pozostałe świeże zioła. Gotuj przez chwilę, aż masło nabierze aromatu ziół i cytryny, ale uważaj, żeby go nie przypalić.

6. Podanie:

  1. Po usmażeniu, przełóż filety z dorsza na talerz i polej je ciepłym masłem cytrynowo-ziołowym.
  2. Podawaj dorsza z pieczonymi ziemniakami, ryżem, sałatką z rukoli lub ulubionymi warzywami. Świetnie sprawdzą się także chrupiące frytki domowej roboty albo puree z kalafiora dla lżejszej wersji.

Smacznego!

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl