Łosoś dziki bałtycki
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Łosoś dziki świeży filet ze skórą
Filet bez ości ze skórą.
Nie z hodowli, Nie należy mrozić gdyż w kratkę jest łowiony i czasami przychodzi rozmrożony.
Obszar połowu to morze Bałtyckie
Co odróżnia naszą platformę od innych? W momencie składania przez was zamówienia ryba prawdopodobnie jeszcze błogo pływa w wodzie i nie że chcecie ją zjeść...:)
Przywozimy ryby pod zamówienie!
Łosoś bałtycki pieczony z chrzanem, koprem i buraczkami
Składniki:
- 2 filety z łososia bałtyckiego (po ok. 200-250 g każdy)
- 2 łyżki świeżo startego chrzanu (może być też gotowy chrzan)
- 1 cytryna (sok z połowy, druga połowa pokrojona w plasterki)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 1 pęczek świeżego koperku (posiekany)
- sól morska i świeżo mielony pieprz
- 2 średnie buraki (ugotowane i pokrojone w plasterki)
Przygotowanie:
-
Przygotowanie łososia:
- Filety z łososia opłucz pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Skrop sokiem z cytryny, posól i popieprz z obu stron. Pozostaw na kilka minut, aby cytryna lekko wniknęła w mięso.
-
Marynata chrzanowa:
- W małej miseczce wymieszaj chrzan, oliwę z oliwek, posiekany koperek i odrobinę soli. Posmaruj tą mieszanką filety z łososia.
-
Pieczone buraki:
- Ugotowane buraki pokrój w cienkie plasterki i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop je oliwą, posól i pieprz. Możesz je piec razem z łososiem, ale pamiętaj, aby wstawić je do piekarnika na kilka minut wcześniej, ponieważ potrzebują nieco więcej czasu.
-
Pieczenie łososia:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C (grzanie góra-dół). Na blaszce ułóż filety z łososia, na każdym połóż plasterek cytryny i kawałek masła. Piecz przez około 12-15 minut, aż mięso będzie delikatne i soczyste (łosoś nie powinien być przesuszony).
-
Podanie:
- Serwuj łososia z pieczonymi buraczkami, posypując danie świeżym koperkiem. Dodatkowo możesz podać tradycyjne polskie dodatki, takie jak puree ziemniaczane lub kasza gryczana.
Smacznego!