Matjas holenderski oryginalny
Matjas prawdziwy - nie a’la Matjas znany z marketów.
Sprowadzany bezpośrednio z Holandii.
Przygotowywany wg tradycyjnej holenderskiej receptury. Wyłowiony przez koncesjonowanych rybaków. Tylko w okresie wycierania śledzia. Dzięki temu śledź jest dziewiczy, bardziej tłusty, nie wytarty jeszcze (przed pierwszym tarłem).
Oprawiony wg tajnej holenderskiej receptury gdzie między innymi zostawia się jelitko między filetami. Poddany odpowiednim temperaturom i zamknięty w wiaderku z olejem trafia prosto na Wasze stoły!
Niebo w gębie! Uwaga! Produkt uzależnia!
Data ważności - 5 dni od daty dostawy
Skład: Filety śledziowe 73% (filety śledziowe, sól, cukier, substancje zakwaszające: kwas mlekowy, kwas jabłkowy, kwas cytrynowy, kwas biały,ekstrakt drożdżowy, benzoesan sodu, azotan potasu, barwniki: sok z buraków, dekstroza, olej rzepakowy, przyprawy, aromat), olej rzepakowy.

Oto trzy inspiracje na podanie holenderskiego matiasa (marynowanego w oleju):
1. Matias z cebulą i marynowanymi ogórkami na chrupiącej grzance
Składniki:
- 2 filety matiasa z oleju
- 1 mała czerwona cebula (pokrojona w cienkie plasterki)
- 2-3 marynowane ogórki (pokrojone w plasterki)
- Świeży koperek
- 2 kromki żytniego chleba lub bagietki (opiekane)
- Sok z cytryny do skropienia
Przygotowanie:
- Na opieczone grzanki połóż filety matiasa.
- Na wierzch dodaj plasterki cebuli, marynowane ogórki i świeży koperek.
- Skrop delikatnie sokiem z cytryny i podawaj jako lekką przekąskę lub przystawkę.
2. Sałatka ziemniaczana z matiasem i koperkiem
Składniki:
- 200 g młodych ziemniaków (ugotowanych i pokrojonych w plastry)
- 2 filety matiasa z oleju (pokrojone na kawałki)
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 2 łyżki majonezu
- Świeży koperek (posiekany)
- 1 mała czerwona cebula (pokrojona w drobną kostkę)
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ugotowane ziemniaki wymieszaj z pokrojonymi filecikami matiasa i czerwoną cebulą.
- W osobnej misce wymieszaj musztardę, majonez, koperek, sól i pieprz. Połącz wszystko z ziemniakami i matiasem.
- Podawaj schłodzoną jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu.
3. Tatar z matiasa z jabłkiem i śmietaną
Składniki:
- 2 filety matiasa z oleju (drobno posiekane)
- 1 małe jabłko (obrane i pokrojone w drobną kostkę)
- 1 mała szalotka (drobno posiekana)
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- Świeży szczypiorek (posiekany)
- Sok z 1/2 cytryny
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Posiekane filety matiasa wymieszaj z jabłkiem, szalotką i sokiem z cytryny.
- Dodaj kwaśną śmietanę i szczypiorek, dopraw solą i pieprzem.
- Podawaj jako tatar, np. na tostach lub z pieczywem typu pumpernikiel.
Każda z tych propozycji podkreśla delikatny smak matiasa, łącząc go z prostymi, świeżymi dodatkami.
Różnica MATJAS vs Ala Matjas:
SAŁATKA Z MATJASA: