Łosoś norweski
Cena regularna:
towar niedostępny
![](/libraries/images/1px.gif)
Opis
Łosoś norweski filet ze skórą.
Z zaufanej hodowli (jednej z mniejszych - nie z fabryki łososia)
Lodowany, nie mrożony.
Trym D.
Co odróżnia naszą platformę od innych? W momencie składania przez was zamówienia ryba prawdopodobnie jeszcze błogo pływa w wodzie i nie że chcecie ją zjeść...:)
Przywozimy ryby pod zamówienie!
Łosoś w glazurze miodowo-musztardowej z chrupiącą skórką orzechową
Składniki:
- 2 filety z łososia (ok. 200-250 g każdy)
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pekan
- 2 łyżki świeżych ziół (np. koperek, natka pietruszki)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska i świeżo mielony pieprz
- opcjonalnie: 1 łyżka masła
Przygotowanie:
-
Przygotowanie marynaty:
- W miseczce wymieszaj miód, musztardę Dijon, sok z cytryny i posiekany czosnek. To będzie twoja glazura do łososia.
-
Przygotowanie łososia:
- Filety z łososia opłucz pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Delikatnie natrzyj je solą i pieprzem.
- Następnie posmaruj filety przygotowaną glazurą miodowo-musztardową (zachowaj trochę na później, żeby dodać w trakcie pieczenia).
- Odstaw łososia na 10-15 minut, żeby smaki wniknęły w mięso.
-
Przygotowanie orzechowej skórki:
- Posiekaj drobno orzechy włoskie lub pekan.
- Wymieszaj je z posiekanymi świeżymi ziołami i łyżką oliwy z oliwek, aby powstała aromatyczna skórka do ryby.
-
Pieczenie:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C (grzanie góra-dół).
- Filety łososia ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.
- Na wierzch każdego filetu połóż mieszankę orzechów z ziołami, delikatnie dociskając, aby dobrze przylegała do ryby.
- Piecz łososia przez około 12-15 minut, w zależności od grubości filetów. W połowie pieczenia możesz posmarować filety resztką glazury dla intensywniejszego smaku.
-
Opcjonalny krok:
- Na ostatnie 2-3 minuty pieczenia, włącz funkcję grilla w piekarniku, aby orzechowa skórka stała się jeszcze bardziej chrupiąca.
-
Podanie:
- Po wyjęciu z piekarnika, pozwól łososiowi odpocząć przez kilka minut, aby mięso się „zrelaksowało”.
- Podawaj go z lekką sałatką z rukoli, pieczonymi ziemniakami lub warzywami na parze. Świetnym dodatkiem będzie także ryż z ziołami lub kuskus.
Smacznego!