
Włączenie ryb do swojej codziennej diety jest niezwykle istotne. Posiadają one bowiem wiele witamin i mikroelementów, które wykazują pozytywny wpływ na cały organizm. Warto poznać najważniejsze powody, dla których kwasy tłuszczowe zawarte w rybach, są tak ważne do prawidłowego funkcjonowania człowieka.
Ryby są przede wszystkim źródłem kwasów tłuszczowych
Chyba każdy zdaje sobie sprawę z tego, że to właśnie ryby są źródłem wielonasyconych kwasów tłuszczowych, czyli znanych pod inną postacią Omega-3. Dlaczego są one tak ważne w zbilansowanej diecie? Przede wszystkim wpływają korzystnie na pracę układu krążenia, oraz mózgu. Ich wzmożone spożywanie jest polecane zwłaszcza osobom, które wykazują większy wysiłek umysłowy, na przykład podczas intensywnej nauki. Co więcej, organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć kwasów tego typu i to właśnie dlatego tak ważne jest to, aby dostarczać je w pożywieniu. Aby dostarczyć jak najwięcej kwasu Omega-3, należy sięgać po ryby tłuste, takie jak makrela, śledź, czy łosoś.
Ryby wpływają również na proces chudnięcia, oraz starzenia
Osoby, które zmagają się z nadwagą, albo nie są w stanie zrzucić zbędnych kilogramów, z całą pewnością powinny uzupełnić swoją dietę właśnie w ryby. Wiele rodzajów ryb, takich jak sola, jest lekkostrawnych, a jednocześnie bogatych w wartości odżywcze. Inne ryby natomiast posiadają niską kaloryczność, tak jak dorsz, czy mintaj. Osoby, które są na diecie, z całą pewnością powinny zastępować czerwone mięso właśnie rybami. Efekty takiego odżywiania będzie można zauważyć już po kilku tygodniach. Dodatkowo ryby dostarczają jod, oraz witaminę D3, która jest tak ważna w naszym klimacie. Dzięki zbilansowanej diecie nie trzeba już jej specjalnie suplementować. Dodatkowo zawarte w rybach kwasy Omega-3 opóźniają skutki starzenia się. Nie tylko te wewnętrzne, jak wydłużona sprawność umysłowa, ale także te zewnętrzne, jak zdrowa skóra, czy włosy.
Rybne posiłki to zdrowie na talerzu
Warto pamiętać więc o tym, że ryby są niezwykle zdrowe, a dodatkowo bardzo smaczne. Przygotować je można na wiele różnych sposobów, co sprawić może, że zdecydują się na nie nawet osoby, które z reguły unikały jedzenia ryb. Ciekawym sposobem, który znacznie ogranicza ilość kalorii, jest przygotowanie ryby na parze. Dzięki temu jest ona lekka, bogata we wszystkie wartości odżywcze, a jednocześnie zdecydowanie mniej kaloryczna, niż na przykład ryba smażona. Warto eksperymentować z przepisami, oraz szukać tych, które najbardziej trafiają w gust.