Zapewne wielokrotnie słyszałeś, że świeże ryby w diecie są nie tylko korzystne, ale wręcz lepsze od klasycznego mięsa. Poleca się zwłaszcza ryby prosto z morza przetworzone w nieznacznym stopniu, np. ugotowane na parze bądź upieczone bez tłuszczu. Ale dlaczego właściwie świeża ryba jest uważana za dobrą dla zdrowia? Przeczytaj artykuł i poznaj odpowiedź!
Jakie korzyści zdrowotne ma świeża ryba?
Wszechobecność diet nisko- i beztłuszczowych może prowadzić do przekonania, że tłuszcz jest składnikiem odżywczym, którego powinniśmy unikać. W rzeczywistości jest odwrotnie: tłuszcz stanowi niezbędny element diety i umożliwia organizmowi prawidłowy rozwój. Ważne jednak, by wybierać właściwe tłuszcze: omega-3 i omega-6 (w proporcji 1:4), nie zaś zwierzęce. Podczas gdy omega-6 dostarczają tłuszcze roślinne, kopalnią omega-3 są świeże ryby. Zawierają też witaminy (A, D, E, z grupy B), białko, składniki mineralne (jod, żelazo, selen).
Świeża ryba bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 reguluje pracę układu krążenia, obniża poziom złego cholesterolu (i podwyższa poziom dobrego), zapobiega nadciśnieniu, działa przeciwalergicznie, wspomaga odporność, działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Mimo iż świeża ryba zawiera tłuszcz, przysługuje się podczas odchudzania, ponieważ hamuje lipogenezę.
Wiedziałeś, że niektóre witaminy rozpuszczają się wyłącznie w tłuszczach? Wykluczając z diety tłuszcz, nie przyswoisz ich. Świeże ryby prosto z morza stanowią pod tym względem idealną kompozycję, gdyż zawierają zarówno witaminy A i D, jak i potrzebny do ich wchłonięcia tłuszcz. Jedząc je, zadbasz o kości i zęby, wzrok, skórę.
Które ryby prosto z morza warto kupować?
Poza witaminami i minerałami świeże ryby prosto z morza i zbiorników słodkich dostarczają białko i omówiony już dobry tłuszcz. Dlatego ich podział przeprowadza się w oparciu o zawartość białka bądź tłuszczu.
Korzystne są zwłaszcza:
- świeże ryby chude: świeży dorsz, flądra, halibut, okoń, sandacz, szczupak,
- świeże ryby tłuste: świeża makrela, świeży pstrąg tęczowy, węgorz. Ponadto świeże ryby karpiowate: karaś, karp, leszcz, lin.
Pod względem zawartości białka warto wyróżnić te ryby:
- halibut (20,1 g białka w 100 g), świeży łosoś (19,9 g...), świeża makrela (18,7 g), świeży dorsz (17,7 g), morszczuk (17,2 g), mintaj (16,6 g...).
Znajdź sprawdzonego i zaufanego dostawcę świeżych ryb, by kupować je z najlepszego źródła. Unikaj ryb z hodowli, w których stosuje się pestycydy, antybiotyki.
Jak rozpoznać, czy świeże ryby rzeczywiście są świeże?
Dostawca świeżych ryb to osoba bądź firma, dzięki której w Twoje ręce trafi świeża ryba o pełnych właściwościach odżywczych. Jak przekonać się, że rzeczywiście jest świeża? I jak wybierać świeże ryby w supermarkecie?
Zwróć uwagę na kolor skrzeli. Nie mogą być ani sine, ani brunatne. Idealny kolor to czerwony. Załóż rękawiczki jednorazowe i dotknij rybę, jeśli masz taką możliwość. Powinna być sprężysta, a nie sztywna. Na koniec spójrz jej w oczy. Jeśli błyszczą, to bardzo dobrze.
Zamawiaj świeże ryby prosto z morza u nas, a nie będziesz musiał zastanawiać się, czy otrzymujesz żywność pełnowartościową. Dajemy Ci gwarancję zadowolenia!