Szczupak filet
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Szczupak filet świeży
Filet ze szczupaka świeży w warunkach topniejącego lodu. Nie rozmrażany.
Co odróżnia naszą platformę od innych? W momencie składania przez was zamówienia ryba prawdopodobnie jeszcze błogo pływa w wodzie i nie że chcecie ją zjeść...:)
Przywozimy ryby pod zamówienie!
Filet ze szczupaka po mazursku z grzybami
Składniki:
- 2 filety ze szczupaka (po ok. 200-250 g każdy)
- 200 g świeżych grzybów leśnych (lub pieczarek, jeśli grzybów leśnych nie ma)
- 1 cebula (drobno posiekana)
- 200 ml śmietany 18% (do sosów)
- 2 łyżki masła
- 1 pęczek świeżego kopru (posiekany)
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
-
Przygotowanie fileta:
- Filety ze szczupaka opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Skrop sokiem z cytryny, a następnie natrzyj solą i pieprzem. Odstaw na 10 minut.
-
Smażenie grzybów:
- Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła i dodaj posiekaną cebulę. Smaż, aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj grzyby i smaż je, aż będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem.
-
Przygotowanie sosu:
- Do podsmażonych grzybów dodaj śmietanę i gotuj na małym ogniu przez kilka minut, aż sos delikatnie zgęstnieje. Na koniec dodaj świeży koperek i wymieszaj.
-
Smażenie szczupaka:
- Na osobnej patelni rozpuść resztę masła. Smaż filety ze szczupaka skórą do dołu przez 3-4 minuty, aż skórka stanie się złocista. Następnie odwróć filety i smaż przez kolejne 2-3 minuty.
-
Podanie:
- Na talerzu ułóż filety ze szczupaka i polej je sosem śmietanowo-grzybowym. Podawaj z pieczonymi ziemniakami lub kaszą, aby podkreślić tradycyjny charakter potrawy.
Smacznego!