Sardynka świeża cała
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Sardynki świeże całe
Świeże
Pyszne, małe i idealne do oprawienia w mące i smażenia. Idealna przekąska lub składnik fritto misto.
Całe sardynki są czasochłonne w przygotowaniu - tutaj mamy czysty flircik gotowy do dalszej obróbki tj. Smażenie czy pieczenie albo marynowanie.
Nie zamrażać gdyż są często mrożone na statku.
Produkt przywożony bezpośrednio z zachodnich giełd rybnych.
Co odróżnia naszą platformę od innych? W momencie składania przez was zamówienia ryba prawdopodobnie jeszcze błogo pływa w wodzie i nie że chcecie ją zjeść...:)
Przywozimy ryby pod zamówienie!
Smażone sardynki
Składniki:
- 8 świeżych sardynek (całe, oczyszczone)
- 2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
- 1 cytryna (pokrojona na plasterki)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska i świeżo mielony pieprz
- 1 pęczek natki pietruszki (posiekana)
- Mąka (do obtoczenia ryb)
Przygotowanie:
-
Przygotowanie sardynek:
- Sardynki oczyść i opłucz pod zimną wodą. Osusz ręcznikiem papierowym.
- Posól i popieprz sardynki z obu stron. Odstaw na kilka minut, aby ryby przesiąknęły przyprawami.
-
Smażenie:
- Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu.
- Obtocz sardynki w mące i smaż z obu stron przez około 3-4 minuty, aż będą złociste i chrupiące.
-
Podanie:
- Sardynki ułóż na talerzu, skrop sokiem z cytryny i posyp świeżą pietruszką.
- Podawaj z kawałkami cytryny do skropienia i świeżym chlebem.
Smacznego!