Zamów i opłać zamówienie do poniedziałku (00.XX) do godziny 9:00, a zamówinie otrzymasz w piątek (00.XX) Pozostało 0 dni 0 godz. 0 min. 00 sek.

Makrela świeża tusza

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: Zgodnie z licznikiem u góry strony
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 19,90 zł

Cena regularna:

19.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Makrela świeża. 

Tusza bez głowy. Patroszona lub makrela cała z głową w zależności od dostępności. 

Lodowana , nie mrożona.

Cena za sztukę. Waga między 300-400g

Co odróżnia naszą platformę od innych? W momencie składania przez was zamówienia ryba prawdopodobnie jeszcze błogo pływa w wodzie i nie że chcecie ją zjeść...:) 

Przywozimy ryby pod zamówienie! 

 

Grillowana makrela w stylu bałkańskim

Składniki:

  • 2 świeże makrele, patroszone (po ok. 300-400 g każda)
  • 3 ząbki czosnku (drobno posiekane)
  • 1 cytryna (sok z połowy, druga połowa pokrojona w plasterki)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku (można użyć też suszonego)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (opcjonalnie ostrej dla pikantnego smaku)
  • sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 1 pęczek natki pietruszki (posiekana)

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie ryby:

    • Oczyść i opłucz patroszone makrele, a następnie osusz papierowym ręcznikiem.
    • Wykonaj kilka delikatnych nacięć wzdłuż skóry makreli, aby przyprawy lepiej się wchłonęły.
  2. Marynata:

    • W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, czosnek, oregano, tymianek, słodką paprykę, sól i pieprz. Natrzyj makrele marynatą zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz.
    • Włóż do środka każdej makreli plasterki cytryny oraz kilka gałązek natki pietruszki.
    • Odstaw rybę na 30 minut w lodówce, aby dobrze przesiąknęła przyprawami.
  3. Grillowanie:

    • Rozgrzej grill (lub piekarnik do 200°C, jeśli pieczesz rybę w piekarniku).
    • Umieść makrele na ruszcie lub na blasze do pieczenia, jeśli robisz to w piekarniku. Grilluj przez około 6-8 minut z każdej strony, aż skórka stanie się chrupiąca, a mięso będzie łatwo odchodziło od ości.
    • Jeśli pieczesz w piekarniku, piecz przez 15-20 minut, obracając rybę w połowie czasu pieczenia.
  4. Podanie:

    • Po grillowaniu posyp makrele świeżą natką pietruszki i skrop sokiem z dodatkowej cytryny.
    • Serwuj z bałkańskimi dodatkami, takimi jak grillowane warzywa (papryka, bakłażan, cukinia) oraz chleb pita lub pieczone ziemniaki.

Smacznego!

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl