Zamów i opłać zamówienie do poniedziałku (00.XX) do godziny 9:00, a zamówinie otrzymasz w piątek (00.XX) Pozostało 0 dni 0 godz. 0 min. 00 sek.

Łosoś marynowany Gravlax z burakiem i chrzanem

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: Dostawa 9 maja
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 62,99 zł

Cena regularna:

62.99
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:



ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Łosoś Gravlax marynowany w buraku

Podawane jest najczęściej jako przekąska, krojone na plastry, z ziemniakami lub na chlebie, w towarzystwie specjalnego sosu hovmästarsås (gravlaxsås). 

Nazwa dania (dosłownie pogrzebany łosoś) wywodzi się ze średniowiecza, kiedy to rybacy solili łososie i zakopywali w piasku, w miejscu napływania fal morskich, by lekko sfermentowały. Obecnie nie stosuje się już fermentacji w procesie produkcyjnym. Ryby przyrządza się w marynacie, w ciągu kilku dni. Niekiedy jako gravlax oferuje się ryby wędzone, co jest nadużyciem nazwy.

Gravlax to tradycyjna szwedzka potrawa, która składa się z marynowanego łososia. Proces marynowania polega na umieszczeniu łososia w marynacie z soli, cukru, kopru i innych przypraw, a następnie odłożeniu go na kilka dni, aby smak się wchłonął. W rezultacie łosoś staje się delikatny i delikatny w smaku, a jego konsystencja jest bardziej miękka niż w przypadku surowego łososia. Gravlax jest często podawany jako samodzielne danie lub jako dodatek do sałatek, kanapki lub duszonych ziemniaków. Jest również uważany za zdrowy i niskokaloryczny produkt spożywczy, bogaty w kwasy omega-3 i białko.

  • Gravlax buraczany na carpaccio z cytrusów: Plastry łososia gravlaxa w buraku ułożone na cienkich plasterkach pomarańczy i grejpfruta, posypane świeżym koperkiem i drobno posiekanym szczypiorkiem. Skropione oliwą i odrobiną miodowego winegretu dla kontrastu smaków.

  • Kanapka z gravlaxem buraczanym i kremowym serkiem chrzanowym: Delikatne plastry łososia gravlaxa na świeżej bagietce, z dodatkiem kremowego serka wymieszanego z odrobiną tartego chrzanu, posypane rukolą i cienkimi plasterkami ogórka dla świeżości.

  • Sałatka z buraczanego gravlaxa i rukoli: Łosoś gravlax marynowany w buraku ułożony na rukoli z dodatkiem pieczonych buraków, orzechów laskowych i sera feta. Całość skropiona dressingiem z musztardy, miodu i cytryny.

 

Marynowany jest w koprze, soli, pieprzu, cebuli i pomarańczach.

Nie jest wędzony a suszony, marynowany z burakiem czemu zawdzięcza smak i kolor!

Co odróżnia naszą platformę od innych? W momencie składania przez was zamówienia ryba prawdopodobnie jeszcze błogo pływa w wodzie i nie że chcecie ją zjeść...:) 

Przywozimy ryby pod zamówienie! 


Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl