Zamów i opłać zamówienie do poniedziałku (00.XX) do godziny 9:00, a świeżą rybę otrzymasz w piątek (00.XX) Pozostało 0 dni 0 godz. 0 min. 00 sek.
Producenci
Promocje
Malże holenderskie oczyszczone PREMIUM 1 kg
Malże holenderskie oczyszczone PREMIUM 1 kg

44,90 zł

Cena regularna: 49,00 zł

Najniższa cena: 49,00 zł
kg
Ostrygi Speciales Gillardeau koszyk 12 sztuk
Ostrygi Speciales Gillardeau koszyk 12 sztuk

249,00 zł

Cena regularna: 299,00 zł

Najniższa cena: 299,00 zł
szt.
Dorada Royale 350/400g
Dorada Royale 350/400g

39,00 zł

Cena regularna: 41,90 zł

Najniższa cena: 41,90 zł
szt.
Łosoś norweski
Łosoś norweski

54,90 zł

Cena regularna: 59,00 zł

Najniższa cena: 49,00 zł
szt.
Łosoś dziki z Alaski
Łosoś dziki z Alaski

119,00 zł

Cena regularna: 129,00 zł

Najniższa cena: 129,00 zł
szt.
Kiełbasa zagrodowa BIO- słoik 250G
Kiełbasa zagrodowa BIO- słoik 250G

10,99 zł

Cena regularna: 19,99 zł

Najniższa cena: 19,99 zł
szt.
Bistecca Fiorentina 0.8-0.9kg PRE ORDER
Bistecca Fiorentina 0.8-0.9kg PRE ORDER

199,00 zł

Cena regularna: 229,00 zł

Najniższa cena: 229,00 zł
szt.
Czym jest prawdziwy śledź matjas?
Czym jest prawdziwy śledź matjas?

Dużymi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a te nie mogą odbyć się bez tradycyjnych potraw, podczas których królują śledzie, serwowane w różnej postaci. W oleju, z kolendrą, w occie, w sosie pomidorowym, to tylko nieliczne pomysły na ich przyrządzenie. Nieważne na jaką oprawę się zdecydujemy, ważne jest, by wybrać śledzie najlepszej jakości takie jak matiasy, które są niezwykle pożądane, zwłaszcza w okresie świątecznym.

Czym jest prawdziwy matjas?

Sklepy w okresie bożonarodzeniowym wypełniają się śledziami a’la matjas. Jednak takie ryby niewiele mają wspólnego z prawdziwym matjasem. Matjasy są to młode śledzie, o wyjątkowo delikatnym mięsie, które jeszcze nie odbyły tarła.  Ich nazwa pochodzi od holenderskiego słowa ‘maagdenharing’, które oznacza ‘śledź dziewiczy’. Mięso tych ryb charakteryzuje się intensywniejszym różowym kolorem, niż ma to miejsce w przypadku zwykłego śledzia. Dodatkowo są o 15-20 procent bardziej tłuste i znacznie mniej słone, dlatego szybciej się psują i trzeba jeść je na świeżo.

Te wyjątkowo smaczne ryby dostępne są wyłącznie w Morzu Północnym i łowi się je przez bardzo krótki okres, mniej więcej od maja do czerwca. Najczęściej ze względu na występowanie spożywa się je w Niemczech, Holandii i Norwegii, a więc w krajach, w których są łowione. W Holandii nawet doczekały się własnego święta, które ma miejsce przed Zielonymi Świątkami. Z tej okazji serwowane są w formie filetów połączonych fragmentem kręgosłupa przy ogonie. Najczęściej podawane są w towarzystwie aromatycznej cebulki.

Śledź to samo zdrowie

Niezależnie czy podawane są ze śmietaną, octem czy cebulką, mają liczne właściwości i wartości odżywcze. Śledzie bogate są w witaminy, białko i mikroelementy. Mimo tego, że zaliczane są do tłustych ryb, to wcale nie posiadają wiele kalorii, dlatego mogą znaleźć się w jadłospisie diety odchudzającej.

Aż 70 proc. tłuszczu ryby stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe, m.in. kwasy omega-3, które wspomagają odporność, zapobiegają chorobom serca, obniżają poziom cholesterolu. Dodatkowo regulują ciśnienie tętnicze krwi, wzmacniają kości i pozytywnie działają na wzrok, a także przyśpieszają przemianę materii i spalanie tłuszczu oraz działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają koncentrację i pamięć.

Są bogatym źródłem witaminy D, A, E, która ma działania przeciwmiażdżycowe, dlatego  zalecane są osobom z chorobami układu krążenia. Śledzie zawierają również sporo witaminy B6, B12 oraz żelazo, miedź, fosfor, jod i cynk.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl